om oss

Funktionsmedicinskt center erbjuder individanpassade lösningar för att optimera hälsa och välmående. Vi ser till hela personen och jobbar med återställande av normal funktion på alla plan. Kroppen är programmerad att röra sig mot optimal hälsa. Eliminering av hinder i denna naturliga process tillåter återställande av holistisk hälsa, vitalitet och livskvalitet. Här kan du läsa mer om oss och vår bakgrund.

om oss henrik

Henrik är specialiserad på naturlig behandling vid kronisk sjukdom, optimering av hälsa, välmående och fitness. Han är diplomerad kost och näringsterapeut med omfattande utbildning i örtmedicin/fytoterapi, sann detox, träningsfysiologi och manuell medicin med mera. Med bred förståelse för psykologi och spiritualitet har Henrik en sann holistisk syn på hälsa och välmående med kraftfulla metoder för att hjälpa dig återställa eller bibehålla optimal hälsa och uppnå din fulla potential.

Henrik gick sin första kurs i kost för fysisk prestation som tolvåring redan 1997 och har sedan genom självexperiment, kontinuerlig videreutblidning och coaching av klienter byggt en omfattande förståelse för vad som stör kroppens förmåga till självläkning och hur man på bästa sätt kan eliminera de hinder som stoppar denna naturliga process.

Min resa med kroniska hälsoproblem började någonstans i 8-årsåldern då jag plötsligt fick en attack med andnöd och total panik i hela kroppen. Jag minns hur jag sprang ut och slängde mig på gräsmattan utanför vårt hus och kämpade för att få luft. Vad som följde var många långa sömnlösa nätter med kraftig ångest och extrema svettningar. Jag började få vredesutbrott utan någon egentlig anledning och gick igenom periodvis mental utmattning vilket gjorde att minsta lilla sak som krävde fokus blev bortprioriterad. 

Jag tävlade som landsvägscyklist genom tonåren, antagligen mycket på grund av att mina värsta symtom inte direkt kändes när jag jobbade hårt fysiskt. Den fysiska förmågan var inte begränsad under denna tiden och jag hade stora framgångar som bland annat satte tre segrar i ungdoms-SM på min meritlista. Efter min karriär som ungdomscyklist upptäckte jag att jag kunde använda droger för att hantera mina värsta symtom. Min första upplevelse med MDMA hade jag som 17-åring och den öppnade upp en helt ny värld för mig. Jag fick känna på hur kroppen kändes utan det kroniska lidande som hade följt mig i tio år vid det laget. 

Som alltid med droger landar man igen och måste möta sin vardag. Jag kämpade mig fram under några år med hjälp av olika substanser vilket i längden skapar sina egna problem. Till sist blev de negativa effekterna av drogerna värre än det lidande jag redan bar på och sökandet efter andra sätt att hantera mina problem startade. Jag testade psykedelia för första gången under denna perioden vilket hade en kraftig påverkan på riktningen mitt liv skulle ta. Jag förstod direkt att något mycket viktigt hände under sessionen. Jag kunde se de undermedvetna processer som drev stora delar av mitt liv från ett glasklart fågelperspektiv, helt utan känslomässig inblandning. Festandet och drogmissbruket slutade helt på en gång och ett nytt kapitel öppnade sig i mitt liv.

Jag flyttade ifrån min hemstad, slutade äta skräpmat och började meditera dagligen. Jag tittade över all den vetenskapliga litteraturen som fanns på psykedeliska droger fram tills dess och upptäckte att upplevelserna jag haft var universella och väl dokumenterade. Psykedelia-sessionerna blev mer seriösa och mer kraftfulla när kunskapen jag samlade på mig implementerades. Ganska snart hade jag den där djupaste upplevelsen och insåg att arbetet som återstod för att fullt ut integrera den skulle behöva göras i det vardagliga livet. Psykedelian hade inget mer att visa mig just då.

Min fysiska hälsa gjorde en störtdykning under denna perioden där jag utvecklade brutala nervsmärtor i huvudet och ansiktet i kombination med skakningar och darrningar. Extrem utmattning där jag ofta knappt orkade ta mig från soffan till sängen på kvällen började dyka upp periodvis. Jag kunde inte ens komma förbi sjuksköterskan för att få prata med en läkare när jag försökte få hjälp. 

“Vad ska vi göra för dig om du inte vill äta smärtstillande” sa hon riktigt snäsigt. Jag försökte övertala henne om att jag behövde prata med en läkare för att få hjälp med att lista ut vad som var fel på mig, helt förgäves. Jag försökte få hjälp från sjukvården vid ett par tillfällen men tvingades inse att jag var tvungen att lösa detta själv.

Jag hade utvecklat ett omfattande spirituellt liv vid det här laget och hittade mig själv sittandes i meditation på ett hårt marmorgolv i en liten stad i södra Indien. Fem år av i stort sett konstant meditation följde, till stora delar fylld av djup ångest och extrem fysisk smärta. När jag inte mediterade studerade jag olika vägar tillbaka till hälsa, men inget hjälpte. Jag åt en vegansk diet under perioden när mitt tillstånd förvärrades som mest och tog snabbt tillbaka ägg, fisk och ost i dieten vilket stabiliserade mig och lindrade smärtorna något. Efter fem år av meditation och granskning av mitt inre tvingades jag inse att ångesten inte var orsakad av psykologiska processer, det måste vara något annat.

Jag övergick till en strikt LCHF-diet vilket minskade både vikt och inflammation avsevärt och mådde bra nog för att börja träna. Jag hittade en riktigt bra naturterapeut som hjälpte mig att komma tillrätta med mina skadeproblem och med att balansera kroppen. Jag mådde bättre än vad jag hade gjort på många år. Jag kunde träna på 100 procent igen vilket jag inte kunnat göra sedan jag var tonåring.

Någonstans här började problem som jag jobbat med tidigare att komma tillbaka, så vi behandlade igen och det blev bättre. Problemet var bara att problemen fortsatte att komma tillbaka. Jag förstod att det var något som skadade mig och hade känslan av att jag borde undersöka om jag hade borrelia, men det var nog bara en del av problemet. Framstegen jag gjort med min hälsa tynade snabbt bort och jag fann mig själv i en intensiv kamp för mitt liv där jag utvecklade sepsis (blodförgiftning) med akut inflammation i tarm, lungor, lever och mjälte m.m. Hög feber, hallucinationer, extrem hjärndimma och djupt intensivt lidande fyllde mitt liv. 

När man börjar titta på borrelia börjar man snart också titta på co-infektioner som jag diagnostiserat flera stycken av. Den där andnöden från när jag var liten och som följt mig hela livet, de där svettningara som gör att man vaknar av frossa dyngblöt i sin egen svett och den djupa ångesten som äter en inifrån, det var blodparasiten babesia. Vredesutbrotten som började plötsligt och utan tidigare tecken på sådant beteende orsakas ofta av bartonella. Det är kroniska fästingrelaterade infektioner som gjort mig sjuk hela livet. Att jag inte tänkt på det, det var ju uppenbart.

Jag har studerat dagligen i hela mitt vuxna liv och fick nu något nytt att sätta mig in i. Jag har lagt den mesta av min studietid på holistisk medicin för att försöka läka mig själv så kunskapsbasen var redan stor vid det här laget.
En djupdykning i de här till stor del antibiotikaresistenta fästingrelaterade infektionerna  tillsammans med en fördjupning i immunologi och örtmedicinska sätt att jobba med detta fick mig på benen igen. Det tillsammans med ett omfattande protokoll för att stötta utrensning och för att hantera specifika symtom som uppstod under behandlingen. En omfattande parasitrening där jag beräknar att jag fick ut uppemot 100 maskar, vissa upp till en halvmeter långa, gjorde stor skillnad för min situation.  

Manuella muskeltester har varit ovärderligt för att zooma in på vad som behöver jobbas med och frekvensbehandlingar har i kombination med örter och homeopati varit mycket hjälpsamt  Jag är inte helt frisk när jag skriver detta, men jag kan leva ett normalt liv igen. Resten läker vi över tid.

Annika har genom utbildning till naturterapeut fått grunden att arbeta med kost-och näring, örtmedicin och homeopati. Utbildning i manuella muskeltester har gett kraftfulla verktyg  att arbeta med såväl intermedicin som problem i  rörelseapparaten.  Annika är för tillfället primärt ansvarig för Funktionsmedicinskt centers kommunikation och ekonomi.

om oss annika

Jag hade problem redan från tidig ålder med övervikt och levde på en diet bestående till stor del av processad mat, socker och skräpmat. Jag experimenterade med alla möjliga bantningsmetoder som jag kunde hitta, men utan framgång. Jag ägnade mig till och med åt självsvält under en period, som givetvis fungerade på kort sikt men som bara gjorde problemen värre i längden. När det var som värst tippade vågen över 95 kg. Jag var aldrig fysiskt aktiv eller engagerad i någon sport under min uppväxt utan det kom inte förrän den senare delen av tonåren.

Känslan av att vilja röra mig mot hälsa och välmående växte under den senare delen av tonåren och det ohälsosamma livet tappade till slut sin lockelse efter ett par års festande med skräpmat flera gånger i veckan. Jag ville ha något mer i livet. Behovet av att arbeta med mina inre processer som påverkade mig och att röra mig mot ett hälsosammare liv blev viktigare än något annat.

Genom coaching från Henrik, som vid detta laget hade varit en nära vän till mig under många år, började jag lära mig om hur kost och motion fungerade och hur jag kunde ta ansvar för min situation och göra en permanent hälsosam livsstilsförändring med långsiktiga mål. Jag började få in en rutin i min vardag med styrketräning och lärde mig korrekt utförande och grundläggande träningsupplägg. Landsvägscykling blev också en stor del av mitt liv och jag hade verkligen hittat en aktivitet som jag tyckte om. Så pass mycket att jag till och med kört lite tävlingar på senare år.

Jag började studera till röntgensjuksköterska och fick möjligheten att vidareutveckla min förståelse och kunskap i bland annat anatomi, fysiologi och vetenskapsmetodik. Det var även här jag började utforska mitt inre liv och medvetandet.

Det mänskliga psyket och medvetandet var ett prioriterat område för mig under denna tiden och jag dök djupare in i ämnet för att utforska och försöka förstå mina egna beteenden och erfarenheter. Jag riktade in mina studier på psykologi, socialpsykologi och medvetandestudier där jag senare även tog min examen. 

Jag åkte till Indien på två stycken 5-månaders retreat och studerade på distans under tiden jag var där. Jag började även utforska naturliga metoder för hälsa och läkning. Traditionell kinesisk medicin, botanik och växtanvändning var några expempel på ämnen jag studerade.

När jag återvände till Sverige valde jag att komplettera mina teoretiska kunskaper med mer praktiska och manuella metoder och jag utbildade mig bland annat till massör och studerade manuella muskeltester. De manuella muskeltesterna är ett oerhört kraftfullt verktyg och jag använder det dagligen, både professionellt och i mitt privata liv.

Jag valde att parallellt med den manuella muskeltestutbildningen utbilda mig till naturterapeut. Utbildningen till naturterapeut gav mig grunden för att börja arbeta med bland annat homeopati, örtmedicin, kost-och näringsterapi och manuella metoder för att återställa hälsa. Utbildningen resonerade verkligen med mitt sätt att se på kroppen, hälsan och livet på ett holistiskt sätt. Allting är sammankopplat.

Den erfarenhet och kunskap jag samlat på mig inom kost-och hälsoområdet använde jag själv för att få ordning på min kropp. Jag hade genom åren utvecklat hormonella problem, återkommande infektioner och kronisk inflammation i kroppen. Jag har testat det mesta i kostväg för att själv komma till rätta med mina problem och har stor erfarenhet av hur olika dieter påverkar kroppen. Örtterapi och homeopati har tillsammans med kosten hjälpt mig att fungera på ett så bra sätt som möjligt.

Jag är i dagsläget ansvarig för kommunikationen och ekonomin för Funktionsmedicinskt center, men tar emot klienter vid förfrågan. 

Basmedicin – 2002
Friskvårdsmassage 1 & 2 – 2002-2003 (vidareutbildning 2016)
Fysträning och idrottsskador – 2003
Strenght & Conditioning – Material från Paul Chek & Elliot Hulse
Kost och näringsterapeut – 2015-2017 Nordiskt näringscenter
Örtmedicin/fytoterapi – Nordiskt näringscenter & Naturterapeutskolan (samt material från Stephen Buhner)
Homeopati – Naturterapeutskolan
Fästingrelaterade & antibiotikaresistenta infektionssjukdomar Material från Stephen Buhner och Dr. Dietrich Klinghardt
Naturterapeut – 2015-2016 Naturterapeutskolan
Tillämpad kinesiologi 1 & 2 – 2015-2016 Curentur Friskvård
A.R.T.™ I (Autonomic Response Testing ™) – 2020 Klinghardt Institute
A.R.T.™ II (Autonomic Response Testing ™) – 2020 Klinghardt Institute