Funktionsmedicinskt center

elimineringsdiet

Vad är en elimineringsdiet?

En elimineringsdiet är ibland det bästa sättet att ta reda på vad din kropp reagerar negativt på. Här går vi igenom de viktigaste sakerna att känna till.

Om man har svåra hälsoproblem och misstänker att det finns något i dieten som man reagerar på är det rekommenderat att göra en elimineringsdiet. Det innebär att man under en period tar bort den mat som ofta orsakar problem för människor för att sedan återinföra dem en och en och anteckna förändringar i symtombilden. Din kropp är mycket bättre lämpad för att visa vilken mat du reagerar på än ett prov hos din läkare som regelbundet ger ett falskt negativt resultat.

Kroppen talar om för oss när det är något den inte vill ha, vi måste bara lära oss vilka tecken vi ska titta efter. Det är ofta så att de födoämnen man upptäcker att man är känslig för åter kan användas när matsmältningssystemet läkt.

Vi rekommenderar att man bokar tid hos oss för stöd och hjälp med utvärdering genom denna processen.

Tecken på matintollerans

  • Svullen/vätskefylld
  • Gasig/rapig
  • Inflammation i tandkött
  • Smärtor i mage och tarm
  • Förstoppning/diarré
  • Hudutslag
  • Trötthet/utmattning
  • Depression/ångest

En del av hälsoproblemen kopplade till matintolerans

  • Autoimmunitet
  • Utmattningssyndrom
  • Kronisk inflammation
  • Artrit
  • Astma
  • Näringsbrist
  • Hudproblem
  • Njur och gallproblem
  • Binjureproblem
  • Kognitiva och neurodegenerativa sjukdomar som Parkinson´s och demens
  • ADHD 
  • Autismspektrumproblematik
  • Migrän
  • Sömnproblem
  • Ateroskleros (åderförkalkning)
  • Muskel och ledvärk

“Kroppen talar om för oss när det är något den inte vill ha, vi måste bara lära oss vilka tecken vi ska titta efter”

Genomförande

  • Börja med att eliminera alla produkter som nämns under undvik. Det är viktigt att du läser innehållsförteckningen noga på allt du äter. Du måste eliminera minsta spår av dessa ingredienser.
  • Undvik hela listan vid svåra akuta problem eller börja med grupp 1  om dina besvär inte är allt för allvarliga och akuta. Grupp 1 rekommenderar vi alla med någon form av inflammatoriska problem att eliminera. Vegetabiliska oljor och margarin/bordsmargarin bör uteslutas helt. 
  • Efter 4-6 veckor kan du börja prova att återinföra en sak i taget och vara uppmärksam på eventuella reaktioner. Om du har svåra matsmältningsproblem eller lider av autoimmunitet rekommenderar vi att man fortsätter undvika produkterna i grupp 1.
  • Ät varje återinförd produkt under några dagar och anteckna eventuella ändringar i din symtombild.
  • Om symtom återkommer tar du bort produkten igen för att konfirmera att det är vad som orsakade reaktionen.

Undvik

Grupp 1 (MINSKA LEKTINER)

  • Spannmål (vete, råg, korn, havre, majs, ris, hirs och teff)
  • Baljväxter (jordnötter, cashew, soja, ärtor, bönor, kikärtor och linser)
  • Nattskatteväxter (tomater, potatis, gojibär, aubergine, cayenne, chilli och paprika)
  • Quinoa
  • Pumpafrön, solrosfrön, chiafrön
  • Vegetabiliska oljor & margarin/bordsmargarin

Grupp 2 (vid svåra och akuta inflammatoriska problem)

  • Mejeriprodukter (förutom Ghee)
  • Ägg
  • Skaldjur 
  • Citrusfrukter

Välj istället

  • Broccoli, blomkål och kronärtskockor
  • Sötpotatis
  • Selleri, lök, sparris, vitlök och endiver
  • Avokado
  • Svamp
  • Oliver
  • Linfrön, sesamfrön, hampafrön, psylliumfrön (blötlägg över natten)
  • Valnötter, macadamianötter, pistagenötter, blancherade mandlar (blötlägg över natten)
prenumerera på vårt nyhetsbrev
nyhetsbrev!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra artiklar, nyheter och rabatter!
prenumerera på vårt nyhetsbrev
nyhetsbrev!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra artiklar, nyheter och rabatter!