Funktionsmedicinskt center

fetter

Undvik dessa fetter

Det cirkulerar många missförstånd när det handlar om fetter.  Att utesluta fleromättade processade fetter som margarin och rapsolja är ett måste om man vill förbättra sin hälsa. Tänk på att resturanger vanligtvis använder denna typen av oljor. 

Hel- och halvfabrikat innehåller också vanligtvis stora mängder av dessa. Olivolja som räknats till denna gruppen tidigare har visat sig faktiskt tåla upphettning bra och kan därför användas vid matlagning.

Anledningar att undvika dem

  • De bryts ner till toxiska biprodukter vid upphettning. Dessa biprodukter är länkade till neurodegenerativa sjukdomar och vissa typer av cancer.
  • De har en hög andel omega 6 vilket stör balansen till omega 3 i kroppen.
  • Skadar endotelcellerna som täcker blodkärlsväggarna
  • Skadar mitokondrier och DNA genom försvagning av cellväggen vilket leder till att saker kommer in i cellen  som inte ska vara där.
  • Påverkar hormontransport i cellmembranen och saktar ner metabolismen.
  • Orsakar problem med apoptos (död av dysfunktionella celler) vilket kan leda till cancer.
  • Påverkar tarmfloran negativt.

Nyttiga fetter

De fetter som har visat sig vara bäst för oss ur ett hälsoperspektiv är tragiskt nog de som blivit demoniserade under årtionden och som användes innan hjärt- och kärlsjukdomar började bli så vanliga. Var inte rädd för mättat fett och dietärt kolesterol, det är nyttigt för dig.

Mättat fett

Missförstånden runt mättat fett som ligger till grund för livsmedelsverkets rekommendationer idag började år 1953 när Dr. Ancel Keys publicerade en studie där han kopplade mättat fett till dödlighet i hjärt- och kärlsjukdom. 

Vi vet idag att han uteslöt data som motbevisade hans teori och när man tittar på all data han samlade in ser vi faktiskt att motsatsen är sann. Invånarna i de länder som hade mer mättat fett i sin diet löpte mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. 

Det är epidimiologiska studier som ligger till grund för rekommendationerna att undvika mättat fett. Man kan bara se samband i denna typen av studier och kan inte dra slutsatser om orsak. När vi tittar närmare på frågan finns där inte stöd för hypotesen att mättat fett utsätter oss för några hälsorisker. Det mättade fettet fyller många viktiga funktioner i vår diet och är en väsentlig del i ett program riktat till att återställa och optimera hälsan.

Ett minskat fettintag måste ersättas med ett större intag av kolhydrater för att fylla kalorimålet. Högt intag av kolhydrater har kopplats till problemen som mättat fett sägs orsaka och mer där till. Vi rekommenderar att majoriteten av ditt fettintag hämtas från mättade källor och att det dagliga totala kaloriintaget består till 50% eller mer av fett.

Kolesterol

Kolesterol är mycket viktig för många funktioner i kroppen. Det finns inte bara i blodomloppet utan även som byggsten för cellmembran, hormoner och galla. Kolesterol hjälper också till vid minnesbildning och är viktigt för nervsystemets funktion. Vi hade inte kunnat leva utan det.

Det finns inget vetenskapligt stöd för att dietärt kolesterol skulle utsätta någon för förhöjda hälsorisker. Effekten av kolesterol i dieten är mycket liten och effekten ses då på förhöjt totalt kolesterol och höjt HDL ”det goda kolesterolet” vilket är till din fördel. Kolesterolsänkande mediciner verkar i de allra flesta fall orsaka långt mycket mer skada än nytta. 

Förhöjda kolesterolvärden ser inte ut att vara en drivande faktor bakom hjärt- och kärlsjukdom. Det verkar snarare som att kroppen ökar tillgången för att skydda sig själv mot skador som orsakas av andra problem. Totalt kolesterol är inte ett värde som säger mycket alls men balansen mellan HDL/LDL kan ge oss viktig information. När man ökar intaget av mättat fett höjs ofta totalt kolesterol och HDL medans LDL sjunker. Detta är ett tecken på att du är på rätt väg.  

Det ska tilläggas att en del av befolkningen har onormalt höga kolesterolnivåer av genetiska skäl. I dessa fall finns det anledning att titta på strategier för att sänka värdena.

“De fetter som visat sig vara bäst för oss ur ett hälsoperspektiv är tragiskt nog de som blivit demoniserade”

Bra val

Bra fett för stekning

  • Kokosolja
  • Smör
  • Ghee (klarifierat smör)
  • Olivolja

övriga bra fetter

  • Kokosmjölk
  • Äggula
  • Avocado
  • Nötter och fröer
  • Fet fisk
  • Skaldjur
  • Krillolja
  • Fett kött & fågel
  • Feta mejeriprodukter

Undvik

  • Majsolja
  • Rapsolja
  • Sojaolja
  • Solrosolja
  • Margarin/Bordsmargarin
  • Upphettade vegetabiliska oljor
prenumerera på vårt nyhetsbrev
nyhetsbrev!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra artiklar, nyheter och rabatter!
prenumerera på vårt nyhetsbrev
nyhetsbrev!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra artiklar, nyheter och rabatter!