Funktionsmedicinskt center

EMF

Vad är EMF

Att minska sin exponering för EMF (elektromagnetiska fält) är viktigt om man vill optimera sin hälsa. Här går vi igenom några riskområden och ger tips på hur du kan skydda dig.

När vi pratar om EMF har vi lite olika typer som kan vara ett hot i vår vardag. Vi har först och främst elektriska och magnetiska fält som finns runt eluttag och elektriska apparater av olika slag. Styrkan av dessa faller avsevärt med avstånd till källan vilket gör det relativt enkelt att minska sin exponering. Lite lurigare blir det med radiovågor som sänds ut av all vår trådlösa kommunikations­utrustning som sladdlösa telefoner, mobiltelefoner, WIFI och mobilmaster m.m.

Diskussioner om riskerna med detta är nästan helt frånvarande i det offentliga samtalet av anledningar som vi inte går in på här. Det betyder inte att tekniken är säker och vi har absolut inte brist på vetenskap som pekar mot potentiellt allvarliga konsekvenser av ett omedvetet användade. Vi föreslår inte att man ska lägga all modern teknik på hyllan utan att man blir medveten om riskerna och gör ansträngningar för att minska sin exponering.

Vetenskap

Många avfärdar fortfarande riskerna med EMF då man menar att icke joniserande strålning som vi får från WIFI, mobiltelefoner o.s.v. inte är stark nog för att orsaka DNA-skador på samma sätt som joniserande strålning från t.ex röntgen. Det är sant, icke joniserande strålning är för svag för att orsaka skador på det sättet. Det är dock inte grund för att avfärda riskerna då icke joniserande strålning orsakar skador genom andra mekanismer.

Vi vet att icke joniserande strålning orsakar skador genom öppning av spänningsstyrda kalciumkanaler som höjer intracellulära (inne i cellen) kalciumnivåer vilket triggar produktion av reaktiva kvävearter som har en stark oxidativ effekt i cellen. Detta leder till såväl skador på mitokondrier (cellens ”kraftverk”) som DNA.
Flödet av protoner in i mitokondrien störs också av EMF vilket leder till lägre produktion av ATP (cellulär energi) som i sin tur stör många av cellens funktioner.  [1] [2]

Immunsystem

Det finns stöd för att elektromagnetiska fält orsakar störningar i immunförsvaret vilket gör det svårt att återställa och optimera hälsa. Vi säger ofta att vi inte behandlar sjukdomar utan identifierar och eliminerar hinder för kroppens inneboende självläkningsförmåga. EMF är en stor stress i det avseendet vilket såväl klinisk erfarenhet som vetenskap pekar mot.

Dr. Klinghardt säger:
“I personally suspect that the exposure to electromagnetic fields in the home and the microwaves from cell phone radiation are driving the virulence of many of the microbes that are naturally in us and makes them aggressive and illness producing.” 

Enligt Dr. Klinghardt har experiment visat att mögel producerar 600 gånger mer biotoxiner när WIFI är närvarande.

Neuropsykiatriska problem

Vi ser också neuropsykiatriska problem genom aktivering av spänningsstyrda kalciumkanaler som återfinns med hög densitet i nervsystemet. Överdriven frisättning av neurotransmittorer orsakas av EMF vilket kan leda till en rad otrevliga symtom. 4

Vanliga rapporterade symtom är sömnstörningar, huvudvärk, depression, utmattning/trötthet, koncentrationsproblem, minnesproblem, irritabilitet, dålig aptit, rastlöshet, ångest och illamående.

Epidemiologi

Tung användning av mobiltelefon är kopplat till fördubblad risk att utveckla gliom efter 10 års användning vilket är en livshotande typ av hjärntumör. En annan studie visade att de som använt trådlös telefon eller mobiltelefon i mer än 25 år hade tre gånger mer fall av gliom än de som använt det samma under ett år eller mindre. 

Det bör tilläggas att man med tung användning menar 2,5 timmars användning i månaden. En studie från 2014 beräknade snittanvändningen av mobiltelefon bland deltagarna till 34 timmar per månad vilket är långt mycket mer än 2,5 timmar som räknas som tung användning.

 • Djurstudier har visat att prenetal exponering orsakar förändringar i DNA, förändrad hjärnmetabolism, störd ryggmärgsfunktion och påverkar inlärningskapacitet hos fostret senare i livet.
 • Barn absorberar mer strålning på grund av tunnare skallben och mer vätska i skallen
 • Tonåringar som börjat använda mobiltelefon tidigt har en 4-5 gånger större risk att utveckla hjärntumörer än de som inte använt tekniken.
 • EMF har en negativ påverkan på sperma.

Minska exponering

 • Ha mobiltelefonen i flygplansläge när du inte använder den.
 • Använd högtalarfunktionen eller en säker handsfree med sladd när du måste prata i din smartphone. Håll den absolut inte direkt mot ditt öra. Ha den minst 15 cm ifrån din kropp när du använder den.
 • Ha inte telefonen i sovrummet på natten.
 • Använd hemtelefon med sladd när du kan och ha din smartphone avstängd så mycket som möjligt.
 • Ha datatrafik avstängd på din smartphone när du inte aktivt använder uppkopplingen.
 • Överge trådlös teknik som tangentbord/datormus, trådlös telefon och wifi. Glöm inte att sätta din dator på flygplansläge. Basstationen till trådlösa telefoner sänder ut signaler hela tiden, inte bara när du pratar i dem, precis som din dator om du inte satt den på flygplansläge. Använd eternetkabel för internet.
 • Ha inte din laptop i knäet och använd externt tangentbord och mus, speciellt när datorn är inkopplad i vägguttaget.
 • Byt ut lågenergilampor eftersom de producerar kraftiga EMF.
 • Sluta använda mikrovågsugn.
 • Gå barfota när väder tillåter och skaffa ett jordningslakan att sova på.
 • Undvik att använda hårtork som kan producera starka EMF.
 • Undvik elektriska sängar, filtar och värmemattor
 • Töm sovrummet på elektriska prylar och kolla så  du inte har elektriska apparater på andra sidan väggen från där du har ditt huvud. Tänk också på eventuella elledningar i väggen.
 • Bryt elen till sovrummet innan du går och lägger dig om ovanstående inte är möjligt eller om du vill vara helt säker. Prata med en elektriker om en lösning. 
 • Använd en så kallad baldakin över din säng om du inte har möjlighet att eliminera alla typer av EMF i ditt hem.
 • Överväg att flytta om du bor under eller nära en högspänningsledning
prenumerera på vårt nyhetsbrev
nyhetsbrev!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra artiklar, nyheter och rabatter!
prenumerera på vårt nyhetsbrev
nyhetsbrev!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra artiklar, nyheter och rabatter!